středa 9. září 2009

Rekonstrukce kolena zahájena

Tak jsem v pátek podstoupil operační zákrok, kterej má napravit to, co jsem si způsobil na Klínovci. Po blbě zvládnutým transferu jsem si potrhal vazy v pravým koleni. Boční vazy se nijak operativně neřeší, křížové ano. Takže jsem podstoupil plastiku křížových vazů. O kolena se mi stará C.L.P.A. a i operativní zákrok byl plně v jejich režii. Jako inplantát nebyla zvolena ani syntetická náhrada, ani dárce ... ale vlastní materiál odebraný z podkolenní části holeně. Pokud někoho zajímá, jak taková věc probíhá, co to obnáší a jak se pak rehabilituje a jak dlouho trvá než je možno znova skákat po trailech, tak můžu referovat o všech fázích.
Stručně řečeno, operace se dělá jen v částečné anestézii, takže vo všem víte, mluvíte s doktorem. Na monitoru jsem viděl celý postup operace, kromě těch krvavých věcí, jako odsekávání náhrady od kosti dlátem, provrtávání stehna vrtačkou, taky něco s pilou ... nicméně vše je slyšet a cítit. Jen tak na ukázku jeden rozhovor z operace:
Hlavní operatér:" Kde je to vetší kladivo?" Sestra 1:"Nevím!" Sestra 2:"Nevím!" Asistent operatér:"A na co ho potřebuješ? Dyk už jedno máš!" Hlavní operatér:"Hm. Ale bude potřeba větší ..."
Vtipný bylo i vzájemné podporování se v operatérskm týmu při provrtávání kosti ... jako když bikeři u skoku křičí "dávej, dávej" ... tak tady bylo "vrtej, vrtej".
Nebudu teď řešit další detaily ... snad jen pro info, že zavedený šroub je titanový (jak jinak u bikera) a vyndán už nebude.
První den (sobota) ráno po operaci vypadala noha takhle, zachyceno těsně před vyndáním drénu.Po vyndání drénu (moooc fajn) přijde rehabilitátorka, řekne "vstáváme" a jde se chodit. Taky příjemný ... pak se to upne do motodlahy a ta to ohejbá, to už po předchozím chození je ok. Tady máte fotku z cvičení na motodlaze z neděle.
V neděli (druhý den po operaci) už je nutno chodit i po schodech a ohnout nohu na 60stupňů. To co nejvíc koplikuje situaci je ten zašitej šlic ... s tím se to fakt blbě ohejbá a bolí to. No a v pondělí (třetí den po operaci) jsem dostal papír s instrukcema jak cvičit a šup domů. V pondělí to vypadalo už takto.
Dvanáctej den po operaci mi seberou berle a vyndaj stehy ... ale než znova skočím něco slušnějšího, budu rehabilitovat a cvičit ... a bude to trvat 3 až 6 měsíců. Nicméně spoléhám, že silnička bude do měsíce, fitko (mimo nohy) do tří týdnů a do dvou týdnů bazén.
Teď budu mít nějak čas dodělat článek o Missy Giove a dát do kupy slíbený posilovací program na podzimní a zimní měsíce. V případě zájmu můžu poreferovat o rehabilitaci kolena, jaký cvičení, jak se to chová a tak ... pokud je taky někdo bez vazů a přemejšlí o operaci ...
Mimochodem, levý koleno bude absolvovat taky něco, doufám, že teda časově míň náročnýho.
J.T.L.

1 komentář:

  1. Anonymní15/2/10 07:43

    Zdravim, pro porovnani par laickych vět o tom jak tato operace probihala o 130 km SV. V koleni diry 4 ale malinkaty. Vrtak kterym se delaly diry do kosti byl prumeru 8mm. Hadičky na dreny byly 2 (vyndavani je opravndu zažitek, zvláště kdyz to děla manželka:-)). Po 4 dnech "odchod" domu. Vzhledem k moji váze 65kg jsem na nohu mohl došlapovat prakticky už druhy den po operaci aniž by me to nejak bolelo.

    OdpovědětVymazat