sobota 28. ledna 2012

Silniční vegetace

Jsou v Práglu místa, kde se parkuje celkem hrozně. Tím nemyslím, že je nutno objet 3 bloky, aby člověk našel jedno poslední místo u popelnice. Tím myslím, že jsou místa, kde musíte objet 15 ulic, aby jste zjistili, že tam místo fakt není. Po deseti minutách objíždění celé čtvrti odjede auto menší velikosti, než to které máte. S velkou dřinou to svoje auto nacpete do vzniklého prostoru. Vyřídíte co potřebujete, a při příchodu k autu si všimnete cedulky za stěračem. A když zjistíte, že to není "spam", ale cedulka policajtů měšťáků, tak nejprve nechápete. Dvakrát oběhnete auto, aby jste zjistili, že půlkou jednoho zadního kola stojíte mimo vozovku ... hm. No jo, předpis je předpis, stání povoleno pouze na vozovce. Nemá cenu diskutovat o tom jak moc velký to je provinění, "měšťáci" to mají jasný a jak přesně se v konkrétní oblasti chovat (zda tolerovat podobné prohřešky či ne) usměrňuje jejich nadřízený, který je usměrňován z radnice .. policajt měšťák pracuje pro radnici. Fajn, prostě život. Ono přijít k nim do jejich "základny" a nechat si vysvětlit prohřešek, odkejvat svůj prohřešek, posypat si hlavu polem a smutně se tvářit celej problém vyřeší. Skončilo to na stovce. Kdybych se hádal ... prodražilo by se to a ve výsledku by měli pravdu. Takhle mi ještě vysvětlili, že co oni vyberou tak jde do kasy města a třeba se z toho opraví i zeleň kterou poškozují řidiči. Jak šlechetné počínání. Jsem hrdý, že jsem přispěl k obnově zeleně Prahy 6 :-). Stejně mám ale pořád jednu nejasnost ... co to je silniční vegetace? Nevíte někdo?
Lada J.

2 komentáře:

  1. Anonymní29/1/12 10:00

    Silniční vegetace je terminus technikus uvedený v zákoně o pozemních komunikacích §5 13/1997 Sb. Jde zkrátka o trávu, křoví, stromy, které jsou součástí komunikace a je na nich zakázano stát i zastavit. :-) Kdysi jsem to slyšel v autoškole. Nakonec, i v testových otázkách tam na to je jedna otázka: http://www.autoskola-testy.cz/prohlizeni_otazek.php?otazka=156-na_silnicni_vegetaci_pokud_to_neni_povoleno_mistni_upravou_na_pozemni_komunikaci

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, jenže podle mě v tom je ten problém. Podle zákona, definice co to je silniční vegetace by se na tom mohlo klidně stát ... protože silniční vegetace to jsou pruhy kolem silnic (dálnic), které jsou součásti komunikace. Tzn. není na tom asfalt, ale je to součástí komunikace. A že to je součástí komunikace je věcí katastru, kde je jasně řečeno kde je hranice mezi komunikací a jiným pozemkem. A já dost upřímně pochybuji, že to byl můj případ ... Protože já nestál na silniční vegetaci, já stál částí kola na pozemku, který patří nějakou formou městu (státu), nebo nějakému soukromníkovi. Ale hádej se s policajtama. Oni ve výsledku mají vždy pravdu, nebo najdou něco kde ji mají.

    Zákon o silniční vegetaci:
    Odstavec předpisu 13/1997
    Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích § 15
    Silniční vegetace
    (1) Silniční vegetace na silničních pomocných pozemcích a na jiných vhodných pozemcích tvořících součást dálnice, silnice nebo místní komunikace nesmí ohrožovat bezpečnost užití pozemní komunikace nebo neúměrně ztěžovat použití těchto pozemků k účelům údržby těchto komunikací nebo neúměrně ztěžovat obhospodařování sousedních pozemků.
    (2) Na návrh příslušného orgánu Policie České republiky nebo po projednání s ním nebo na návrh silničního správního úřadu nebo po projednání s ním je vlastník dálnice, silnice a místní komunikace oprávněn v souladu se zvláštními předpisy kácet dřeviny na silničních pozemcích.

    OdpovědětVymazat