čtvrtek 20. srpna 2009

Biker a fitko?

Tak bych se mohl podělit s jednou zkušeností ... sem se rozhodl. Pokud člověk provozuje gravity odnože bikingu, nikdy se nevyvaruje pádu. Pokud se snaží posouvat své limity, jsou pády průvodním jevem této činnosti. Já se válím celkem často a zjistil jsem jednu zajímavou věc. A to zásadní úlohu fitka v životě gravity bikera. Nejen, že člověk o něco líp vypadá a o něco líp se cejtí, ale důležitou otázkou je: "Co se děje se svaly, když se člověk válí?"
Na začátku srpna, jsem nedolítnul dvoják, následoval pád na hlavu a na záda. Celkem rána, integrálka na odpis, přední kolo bouchlý ... vidle dostala taky svoje o chráničích radči nebudu psát nic, čte to tu i žena :-). Z fyzických poškození odřenej obličej a dost naražený záda, trochu naražená škeble, modřiny a jiný odřeniny nepodstatný.
No a co tedy při pádu dělají svaly? Tělo zaktivuje vše co může a napne svaly, jak to jen jde. Výsledkem je zpevnění, při kterém tělo snese o něco více, než v případě povolených svalů. Někdy je stažení tak silné, že je ve svalstvu několik dní velmi intenzivní a opravdu bolestivá křeč ... Ale nezoufejte, doktor(ka) předepíše Myolastan a něco silnějšího proti bolesti. Myolastan uvolní křeč, používá se běžně při silnějších sportovních traumatech svalstva. Navíc je to tak trošku veselá droga a jak píšou v návodu, způsobuje bujnou fantazii a představivost. Doporučuju brát večer :-). Je to samozřejmě jen na předpis (kdyby to chtěl někdo brát večer jen tak) ;-).
Zpátky k jádru pudla ... fitko je dobrá věc, ale nesmí se to přehánět, jak to dělají steroiďáci. K tomu se nenechte strhnout, to už zrovna moc zdraví prospěšný není. Optimum je 2x až 3x týdně 45min, delší posilování stejně ztrácí efektivitu. Kdyby byl zájem, můžu něco málo rozepsat, jak by měl vypadat fitness tréning gravity bikera ... něco málo o tom vím.
No a na závěr jeden ilustrační RTG snímek ... moje záda 3 dny po nárazu, je dobře vidět co dělá s páteří svalová křeč, nicméně eliminovalo to mnohem větší problém. Teď už bolí jen naražený kosti ... ale jen při válení se v pelechu - když jezdím, je to v pohodě :-). J.T.L.

Žádné komentáře:

Okomentovat