pondělí 22. června 2009

Hajzl mrňavej borelickej

Tak to jsou novinky. Poslední čtyři týdny mi nebylo zrovna OK. Občas sem měl při "ježdění z kopce" divný stavy mírné dezorientace a nejelo mi to tak jak sem chtěl a jak sem čekal. Ve fitku sem si musel sundat občas i 20kg, při trénování na silničce se mi divně chovala tepovka a výkonově to šlo dolů ... občas sem byl tak nějak zvláštně unavenej a skoro furt mě trochu bolela halava a občasný zvláštní mravenčení na zádech. Včera při ježdění na hardtailu v Hostíku to dostoulipo vrcholu, když sem nebyl schopnej dát věci, který neměly být problém, prostě jako když tělo ani kolo není moje ...
Dnes už je jasno. Borelióza. Zítra to bude pět týdnů, co sem měl klíště. Postupně tam byl flek, kerej zmizel, takže nebyl důvod cokoli řešit. Minulý týden ale zase něco vylezlo, dnes sem to začal řešit ... a je to borelióza. Teď mám utrum se spoustou zátěžových věcí tak na měsíc (když dobře půjde). Se sluněním je prej konec taky na nějakou dobu, což mi je jedno, nikdy sem to aktivně účelově nevyhledával. Vyfásl sem antibiotika, nějaký silnější, může po nich být špatně a je to na jaterní testy po měsíci užívání. Ale až se usadí, tak uvidíme, jestli příští víkend nepůjde jet aspoň trochu z kopce :-).
Tak sem si zjistil pár informací o borelióze a rozhodl sem se je nasdílet, neb pro mě byly něco novinky, tak to třeba někomu pomůže, aby byl chytřejší než já. Ono se to totiž dá vyřešit mnohem elegantněji, než čekat na tydle dost divný příznaky. Mám to tam dole taky napsaný jak a je škoda, že sem to nevěděl.
Onemocnění bylo původně rozpoznáno v městečku Old Lyme ve státě Connecticut (USA), kde byl zaznamenán neobvykle vysoký výskyt onemocnění kloubů u dětí. V roce 1975 uskutečnil doktor Steere na popud dvou pečlivých matek epidemiologické šetření. Zjistilo se, že většina pacientů žila v lesních oblastech, a že se první příznaky objevily v létě. Onemocnění se nezdálo být přenosné z člověka na člověka. U většiny nemocných se zjistilo, že kloubnímu onemocnění předcházely kožní projevy ve formě rozšiřující se červené skvrny. Výsledky svých šetření publikoval doktor Steere poprvé v roce 1976. Původce nemoci (borelie) byl objeven doktorem Burgdorferem v roce 1982 a prokázán v klíšťatech i u lidí.
Borelie cirkulují mezi divoce žijícími zvířaty (hlodavci, lesní zvěř) a ptáky (bažanti, kosi) v určité geografické oblasti a přenáší je především klíšťata obecná.
Klíšťata projdou během svého dvouletého životního cyklu třemi fázemi: larva – nymfa – dospělec. Každé stádium se musí napít krve nějakého obratlovce, aby se mohlo vyvíjet dále.

Klíště obecné: a – larva; b – nymfa; c – dospělý sameček; d – dospělá samička
A to je cesta, jak se nakazí boreliózou klíště a jak tyto bakterie předá svým hostitelům. Oplozená dospělá samička saje krev na svém hostiteli několik dní, nakonec odpadne na zem, kde po nějaké době naklade spoustu malých vajíček, a zahyne. Na jaře se z vajíček líhnou larvy, které jsou velmi malé a mají 3 páry končetin. Živí se obvykle krví drobných savců a mohou se od nich infikovat borelií. Druhý rok se z larvy vyvíjí nymfa. Ta má 4 páry končetin a je také velmi malá. Na přelomu jara a léta vyhledá hostitele (drobní i větší savci, ptáci), přichytí se na něm a saje krev. Už v tuto chvíli může do svého hostitele vpravit borelie, které v sobě nosí ještě ze stádia larvy. Opět odpadne a asi za tři měsíce se mění v pohlavně zralého dospělce. Zde je druhá možnost, jak se mohou hostitelé infikovat boreliózou – dospělá samice klíštěte se opět živí krví zvířat. Po oplození odpadne, naklade vajíčka a celý cyklus se opakuje. Larvy a nymfy sají krev na mnoha druzích savců a ptáků, dospělci byli nalezeni na nejméně 13 druzích středních až velkých savců.
Takže abych to nějak shrnul pokud jde o klíšťata. Pokud máte larvu, tak to neva, ta je v pohodě a je čistá. Ale málokdy pije na lidech (pozná každý, napočítat páry nohou do 3 umí i dítě). Pije ale na kdejaké havěti, kde se nakazí kdejakým sviňstvem. Takže až z ní je nymfa, a tu náhodou máte, tak máte možná i problém. Pokud máte přisátýho dospěláka, máte taky problém. Z dospěláků se přisává jen samička, sameček se ale na vás taky bude vrhat, neb čeká, že na vás najde přisátou samičku a čeká, že využije její přisátosti a vyřádí se na ní ... aby napitá odpadnutá samička potom mohla klást vajíčka.
Mazec ... takový malý zvíře ... by člověk neřekl jakej má "těžkej" život, co? Hajzlík jeden!
A očkovat se lze jen na klíšťovou encefalitidu, na boreliózu existuje očkování jen pro psy.
No a na závěr přichází ta rada a je opravdu nad zlato. Pokud si sundáte klíště, nevyhazujte ho. Můžete ho poslat do laborky a tam pořeší, zda bylo nebezpečný nebo ne. Případnej problém se zjistí aspoň mnohem dříve, takže to odléčíte dřív, než se to projeví ... odkaz je tady klik sem.
No a nějaký info o těch malejch hajzlech je třeba tady klik sem. A tady další rozumy klik sem.
Tak sem zvědavej, kdy se potkáme aspoň někde na rekreačním kopci ...
J.T.L.

1 komentář:

  1. Jojo, vypadá to že si borelióza vyšlápla na bikery :o), bohužel i mě cca 3 týdny zpět dostala..upřímně řečeno ty prášky co sem dostal, byly docela dost dobrej matroš :o))). Jinak tě trošku poopravím, očkování existuje na severoamerickou mutaci, na tu "naši" bohužel ne..

    OdpovědětVymazat