sobota 25. července 2009

Dave Cullinan: 1. věta downhillu zní ...

Nedávno jsem u Čáryse na 720 viděl odkaz na video, bylo to z DH závodů ze skopčákova z roku 1993. Bylo to podáváno, jako hodně vtipnej záznam z pravěku DH. V roce 1993 jsem už nějakej ten pátek lítal na MTB. Když jsem v roce 1991 začal na horským kole jezdit, měl jsem skutečnýho fullhardtaila :-). O tom ale někdy jindy. Čárysův odkaz jen ve mě vyvolal pocit, že spousta lidí jezdících v současné době vlastně nemá představu jak se MTB vyvíjelo a nemá ani šajnu o lidech, co ho tenkrát posunovali kupředu.
Rozhodl jsem se, že napíši o člověku, kterej toho udělal pro DH jako málokdo a jeho jméno bylo synonymem downhillu. Loni mě překvapilo, když jsem v časáku FreeRide četl citaci Cullinanovi věty, je to 1. věta downhillu: Ruce nejsou od toho aby držely brzdy, ale řídítka. Článek, kde to bylo použito byl hroznej, ale potěšilo mě, že autor si na tohodle člověka vzpomněl. A tady o něm máte něco málo informací. Na webu toho totiž moc nenajdete. Pokud byl někdo v pravěku dobrej sjezdař, měl buď MX nebo BMX zkušenosti. Dave vyrostl na BMX. Na webu EXPN.com jsem se dočetl, že první BMX závody vyhrál v roce 1982, šlo o školní soutěž School District Bicycle Rodeo. V následujících letech vyhrává nesčetněkrát závody z podniku národního šampionátu a 5x vyhrává svěťák. Několikrát se oběvuje na titulních stránkách časopisů o BMX.
V roce 1992 se Dave (mimo jiné) účastní mistrovství světa v DH. Je "průkopníkem" v použití celobrka, jede na kole Iron Horse. Koncepci tohoto kola pozdeji využívá i Rudi Project, Diamont Back a další. Kolo je naskenováno z dvoustrany časopisu, takže se omlouvám, že to plně nenavazuje.Jak je z titulku u kola patrno, Dave se stal Mistrem světa. Z videa je vidět, že Dave má naprosto jiný jízdní styl, než ostatní jezdci. Doporučuji prohlédnout, Dave byl prvním gravity specialistou. Většina ostatních jezdců se účastnila i závodu XC. Dříve to tak chodilo běžně, že sjezd byl doplňkovou disciplínou XC, například si všiměte bidonu s pitím v rámu jednoho sjezdaře ... prostě kolo jak s ním dojel XC závod ...


Následující sezónu má excelentní formu, jezdí jak DH tak dual slalom, který je v USA hodně populární. Video ze svěťáku v dualu je tu taky k vidění, Dave nedává nikomu šanci.


Rok 1993 je ale zlomový. Na závodě Cactus Cupu v Phoenixu se děsně rozbije. Při pádu si poškodí srdce a několik měsíců bojuje o holé přežití. Situaci nakonec řeší titanová chlopeň. Následující rok končí na myčce aut, lékaři zakazují jakýkoli sport. V 1996 se na Dava dostává řada v seznamu čekatelů na lidské "součástky" a dostává chlopeň lidskou. Za 8 týdnů od operace opět závodí na Cactus Cupu. Musel projít celou kvalifikací, neměl z předchozí sezóny nic najeto. Při kvalifikační jízdě jede neuvěřitelně, předjíždí několik bikerů startujících před ním ... dojel na obou prázdných gumách a kvalifikoval se do hlavního závodu. Po cestě z kopce křičí "jedůůůů" a každej koho dojede mu uhejbá, každej ví, kdo je Dave. Ještě tentýž rok absolvuje několik chirurgických zákroků z důvodů odstranění titanových vložek a už nevím čeho všeho. Tady se zdroje různí. Počet operací ale všichni udávají shodně: 3. V tomto roce zajíždí i výborné výsledky v americké sérii NORBA, 3. místo v DH a 4. místo v dualu. V závodě Michiganu zajíždí 5. místo v dualu a 2. v DH. Dave závodí navzdory odporu rodiny, přes zákazy lékařů, závodí s přídavnou srdeční pumpou.
Rok 1999 přináší další pád a rozbité rameno. Odpor okolí k jeho závodění se zvětšuje. Zdravotní problémy se začínají řetězit. V této situaci vzniká Cullinanova 2. věta downhillu: Nesnáším prohru v jakékoli podobě. Dave hodně spoléhá na nově vzniklý tým Toyota/Schwinn, ale ten se bohužel brzy rozpadá. V následujících letech se Dave objevuje v televizní show, účastní se BMX na X Games. Dělá i manažerskou práci pro Ritchey. Seznamuje se s basákem Jeffem z Guns N' Roses, navazují přátelství. Dave se učí hrát na basu a Jeff propadl downhillu. V jednom kuse křičí na Dava, aby přestal vyrábět kravál na base a šli radči jezdit. Na větším závodě se objevuje až v roce 2005, jedná se o Red Bull Road Rage. Je to sjezd na asfaltové silnici, závodí spolu silničáři a MTB jezdci.


Stránky závodu jsou tu klik sem.
Pak jsem ještě našel účast na závodech v minikroskách ... a zdá se že to bylo poslední velké vystoupení Dave Cullinana.Pro mě bude Dave člověk, který jako první oddělil DH od XC a slovo "osud" vymazal ze svýho slovníku ...
A ještě pro úplnost, Dave je k vidění na Disorderu II.
Doplňuju informaci od Buschmena, Easton dělal pajdály signovaný Cullym ... takže koho Dave zaujal, může ho mít na svým biku. Pajdály už se sice nedělají, ale pořád se dají sehnat nový v e-krámech.
J.T.L.

6 komentářů:

  1. Anonymní26/7/09 22:31

    Tak tohodle cloveka sem si vubec nevsim ze by existoval :) Takze diky za rozsireni obzoru hehe

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní28/7/09 22:08

    ¨super článek. Fofík

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní31/7/09 17:18

    a hlavne jezdil bez rukavic, mam dojem, ze byl jednimz prvnich :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, co si pamatuju, tak byl snad prvni, kdo je nemel ... On byl celkove UFOon :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Par postarších bikerů jsem párkrát slyšel mluvit o Cullim, ale nikdy jsem pořádně nevěděl, co je zač. Takže díky mnohokrát ;-) - The Skreth

    OdpovědětVymazat
  6. super článek! Dík. Cully a stará US crew ( lopes, carter, rockwell atd.. ) je nej!

    OdpovědětVymazat