úterý 12. května 2009

Týýdáá bikepark Rokytnice

Předpověď na sobotu nebyla úplně squostná, ale s tím se musí ve střední Evropě počítat. Už v půlce týdne jsem se s Vondrusem, Humanem a Icem dohodl, že sjedeme v sobotu do Rokytnice. Měnit záměr jen proto, že v noci z pátku na sobotu mělo pršet byl nesmysl ... Tratím v Rokytnici se říká Tyda bikepark, ale mě se to zrovna moc nelíbí, takže to používat nebudu. Nevím jestli není nošení dříví do lesa, nebo kamenů do bikeparku, když začnu popisovat co v Rokytnici je. Vemu to stručně. Jedna je spíše DH trať a druhá trať s více lávkama. DH trať mám radči. Nahoře utažený klopky, kde se trápím, pak něco málo na louce, pak oblíbená pasáž na pasece a pak taky supr dolní pasáž. Z fotek a videa je pak jasný víc.
Nakládám Vondruse, eště jsme nevyjeli a už se výborně bavíme. Vondrus má vymazlený kolečko, to jako jo, rám, komponenty, vidlice ... Slabinou je teda vodítko řetězu. Obzvláště pyšný je Vondrus (mimo rámu samozřejmě) na dobře seštelovanýho Boxxera. Osa se tam upíná mechanismem, který jsem nepochopil a nebudu se o to asi zatím ani snažit. Vondrus se snažil to pochopit už dříve, ale zatím to má asi taky mouchy, neb sem se musel vrátit domů pro pilník, aby si mohl zpilovat nějakou matičku co oprasil ... jinak ta osa nešla dát zpátky do vidle. Tak vyjedeme a volám Humanovi, kterej má naložit Iceho. Už to, že mi vytípnul telefon bylo divný. Volám znova po chvíli a když to zvednul, začal tam něco mručet a skučet ... bylo jasno, včera pařil až do dneška a má evidentně dost. Potkáváme se na pumpě, kde si jde koupit něco k jídlu a vrací se s flaškou nějaký divný coly. Komentářem mě pak utvrzuje, že sem se v diagnóze nesekl. Vypadá jak chodící mrtvola.
Cesta do Rokytnice báječná, rozhodně teď nejezděte přes Jablonec. Asi kraj dostal nějaký dotace nebo co, a ta cesta je totálně rozkopaná, všude samej semafor ... cesta se prodlužuje snad o 3/4 hodiny. Jsou i takový vtipy, že po 10ti minutovém čekání na semaforu v celkem dlouhým úseku vyrazíme jako druhý hned za motorkářem, aby následně jela v protisměru Tatra, kterou semafor evidentně nesere. Vypadá to na rvačku, kdy motorkář řidiči Tatry vysvětluje, že je de*** a pi**. Takže poskakujeme a hrneme před sebou couvající Tatru.
Na parkovišti v Rokytnici jsme po desáté, už je tu celkem dost aut. Hned potkáváme Jr., kterýmu Ice prověřuje nový kolo ... a ochotně nahazuje pózu.

Aby toho nebylo málo, na konci parkoviště vidím reklamu na Volvo, a koukám že to auto má místo okýnek díry. Chvilku hučím do Vondruse a Iceho, aby tam zezadu vlezli, což nakonec udělali ... celkem parodie. Lidi na parkovišti nechápavě zkoumají co jsme zač. Blbě se mi to fotí, neb se furt směju. Takže kdyby někoho zajímalo, jak jezdí a jak je pohodlná XC 60, ptejte se Vondruse či Iceho.
Jdeme jezdit, trať je mokrá, ale sviní to přiměřeně. Už z lanovky je vidět, že trať je upravená a místy předělaná. Jsou dosypány rolety, upraveny klopenky, pryč nesmyslný paleťáky z louky, dodělaný nějaký nový skoky ... sem překvapenej. V CZ se většinou vymezí úzká pěšinka a tou se pak jezdí a jezdí a jezdí ... tím nemyslím malý lokální tratě, ale místa co si říkají bikeprak. Tohle je poprvý co vidím, že někdo něco udržuje ve stavu, v jakým to chce mít. Dávám 1 s hvězdou! Po pár jízdách má Jr. nějak rozhozenou Foxu, vydává při pružení výborný zvuky, takže je z dálky slyšet, že Jr. jede. Je z toho takovej smutnej (na Moravě se říká, že je z toho nakřivo), což chápu, ale neváhá předvést na záznamové zařízení jak vidle zlobí. A abych zachytil i náladu Jr., vnáším do záznamu umělecko-dokumentaristický záměr. Osolte zvuk.


Lanovka jezdí nahoru pomalu, je hodně lidí, ale aspoň se člověk během jízdy lecos doví. Škoda, že nelze citovat z několik jízd s Los Tomanos. Takže aspoň napíšu, že si Vondrus spálil krk, neb sluníčko svítilo. A mnozí říkali že do Rokytnice nepojedou, že bude pršet ... a vono ne, už odpoledne trať prášila ... jo jo. Tak je to. A co říkal Ice, to taky nejde jen tak snadno napsat aby nezablokovali můj blog. A Human neříkal nic, ten buď pospával, nebo bloumal. Jen všem radím, nikdy, opravdu nikdy si nepůjčujte od Iceho helmu, detaily raději vynechám, prostě mi věřte! :-)
Odpoledne taky dorazil Sweed, kterej hned v první jízdě předvedl frontflip. Hned na to se Human snažil nedoskočit jeden novej dvoják v horní části. Bylo vtipný jet za ním. Když viděl že nedoletí, pustil řídítka a sundal nohy z pedálů, jenže jak vrazil přední kolo do dopadu z druhý strany (ne úplně dolů), tak to kolo se nějak srovnalo a tak se zase snažil chytit řídítka a vrátit nohy na pedály. Nakonec to ustál, ale vypadalo to hrozivě. Smát jsme se mohli až když zasatvil na louce. Připomínám mu, aby dnes moc neblbnul, že není zrovna „fresh“. Aby si zlepšil náladu, tak hend další jízdu jel za mnou a děsně na mě hulákal, co dělám blbě a co mám dělat a co ne a vůbec hulákal kde co. Tendle divnej přístup od něj chytil i Vondrus, kterej na mě další jízdu taky křičel. Human tomu říká výuka ... no nevím, abych nezačal chodit za školu. Jako žák se cítím těma dvěma naprosto demotivovaný :-). Někdy v půli odpoledne nevypadá Human už vůbec čerstvě. Na rady ať jde spát do kufru auta moc nereaguje a celkem blbě se zválí. V části co je na pasece (před třemi dvojáky na cestě) je skoro dole jedna výhodná stopa přes pařez. Human má furt podělanou vidlu skoro bez vzduchu a tak tam jde na kořenu po doskoku na doraz. Je to v kalupu a v bordelu a tak to neustojí, chvíli to trvá než se zastaví a vypadá to blbě, leží jak mrtvola. Už když se smýká, tak mu skoro odpadá loketní chránič. Zvedl se až po chvíli, což nás trochu uklidnilo, ale byl mírně mimo. Nakonec to odnesl „jen“ loket, chránič se totiž rozlomil a tak se mu do ruky něco zarylo, celkem slušná díra, škrábanec je nepodstatnej.
Není to nějak moc na fotce vidět, ale bude se to dlouho hojit. Human teď už skutečně sedí v kufru auta, Ice dává ještě jednu nebo dvě jizdy, ale nakonec s Humanem odjíždějí dvě jízdy před zavíračkou. Radíme Icemu ať do Humana a sebe investuje a koupí někde nějaký RedBully a udržuje Humana při smyslech (Human řídí). S Vondrusem bereme obyčejnej foťák, lepíme ho izolačkou Vondrusovi na helmu ... a vytváříme helmetcam. Pat & Mat by zírali.
Není to bůhvíjakej zázrak, ale celkem to jde. Nejhorší je, dohodnout se, pod jakým úhlem to nalepit, aby to snímalo to co chceme. Do diskuse se zapojují všichni co zůstali. Máme na todle blnutí jen jednu jízdu dolů, lano už nejezdí. Takže něco zkoušíme točit za jízdy, něco „z ruky“. Je to vtipný, protože foťák nesundáváme z helmy, ale Vondrus drží helmu před sebou běhá za mnou po trati (v místě paseky), aby byly záběry hodně akční. Houbaři to nějak nechápou co to ten člověk s tou helmou dělá. Nakonec z těchdle záběrů nic není použitelnýho, což je škoda, stály nejvíc energie. Ale člověk si od foťáku na helmě nesmí přehnaně slibovat. Spodek trati už jenom „plužím“, sem nějakej znavenej, dali jsme to 12x.
Cesta domů už je lepší, jedeme na Turnov a tak máme semafory jen 3. Fotek z ježdění moc není, neb lano jezdilo pomalu a tak nebyl čas, pokud jsme nechtěli vynechat jízdu a na poslední jízdě jsme zase točili. Nafotil jsem něco málo z lanovky, aby bylo vidět, že trať je skutečně v cajku. Na konci dne už sice byly sem tam nějaký rolety, ale uvidíme zda trať někdo opraví po té, co se tu prožene pohárový závod a 3DH Cup. Podle mě je toto nejlepší bikepark v CZ a doufám, že se o něj provozovatel bude dál vzorně starat. Lepší už je v CZ jen jedna DH trať, na kterou se obzvláště těším, zatím ještě není v provozu lano. Report z ní bude hned, jak to pustí.
Fotky tady klik sem.
A video ...


J.T.L.

Žádné komentáře:

Okomentovat